Waarom je vandaag nog een boek moet pakken

Hebben boeken nog bestaansrecht in deze tijd?

De wereld gaat almaar sneller, waarin je overspoeld wordt door berichten, updates, meningen en prikkels. Er lijkt nauwelijks nog ruimte voor stilte. Alles is gericht op snelheid. Op meer. Op onmiddellijk. Op de quick-fix. 

En in die constante stroom raak je jezelf gemakkelijk kwijt. Dat is echt wat ik regelmatig voel. Mijn aandacht is versnipperd, mijn focus wordt steeds lastiger te vinden. 

En dan… pak ik een boek. Misschien denk je:  Waarom zou je nog een boek openslaan als een scherm je alles vertelt wat je wilt weten?

En daar ligt precies de kern: het gaat niet om weten, niet nog meer informatie verzamelen. Het gaat om zijn, doorvoelen van wat je leest.

Boeken helpen je terugkeren naar jezelf.

Ze nodigen je uit om te vertragen, te luisteren, te voelen — zonder haast, zonder afleiding, zonder oordeel.

Boeken gaan over verhalen die je troosten, inspireren, bemoedigen een stap te zetten die de schrijver eerder heeft gedaan. Die verhalen hebben we zo nodig. Dappere verhalen, helden verhalen, verhalen over beterschap.

Juist in deze snelle wereld is lezen geen luxe, maar noodzaak. Boeken geven bedding. Vertraging. Verdieping. Rust. Ze zijn het tegengif tegen de oppervlakkigheid die de norm lijkt te zijn geworden.

Hoeveel goede boeken heb ik al in mijn hart gesloten? Dat begon al in de tijd dat ik als tiener veel ziek was. Ik las iedere dag wel een boek. Het trok me even uit mijn gewone leven, liet me dromen van andere werelden en zien dat ik niet alleen was in mijn vragen over het leven. En jij?

Wat je in boeken kunt vinden 

Soms lees je iets en lijkt het geschreven voor jou alleen. Alsof iemand die je nooit hebt ontmoet, je even aankijkt en zegt: ik zie je.

Wanneer je je verdrietig of leeg voelt, of gewoon even niet meer weet wat je voelt, is een boek een veilige plek om naartoe te gaan. Je hoeft er niets uit te leggen. Je mag komen zoals je bent.

Tussen de kaften vind je herkenning. Woorden geven troost, inzichten.

Boeken zijn ook een gids als je je stuurloos voelt. Ze wijzen je niet de weg, maar wandelen een stukje met je mee en plaatsen ongemerkt richtingwijzers. In de verhalen van anderen herken je je eigen contouren. Soms brengt één zin iets op gang in je hart wat je jaren hebt weggestopt.

En op lichte dagen, als je hart open staat, zijn boeken een viering. Een verdieping van wat je al wist, de woorden geven je vlinders in je buik.

Boeken zijn mensen — mensen die hun ziel, hun vragen, hun lessen hebben achtergelaten tussen die twee kaften. En jij mag ze aanraken. In je eigen tijd.

Waarom lezen goed is voor je ziel, je aandacht en je rust

Lezen is een ritueel dat je terugbrengt in het tempo van je ziel. In plaats van te scrollen, vertraag je. In plaats van te consumeren, luister je. Lezen traint je aandacht, opent je hart, en versterkt je innerlijke wereld.

Het leert je opnieuw voelen wat belangrijk is:

Rust

Diepte

Zelfkennis

Verbinding

Vertrouwen

Vurige inspiratie

Lezen helpt je te leven. Niet sneller, maar rijker.

5 manieren om opnieuw te ‘beginnen’ met lezen

Als je het lezen wat kwijt bent geraakt, weet dan: dat gebeurt. Het ligt niet aan jou. Wat vond je als kind leuk om te lezen? Wat voor gevoel gaven die boeken jou?

Soms slokt het leven alles op. Maar je kunt altijd opnieuw beginnen. Niet vanuit plicht, maar vanuit verlangen. Zelf ben ik altijd omring door boeken. Overal in huis heb ik boeken liggen. Alleen al door het zien van de kaft, de kleur, de woorden, wordt er iets in mij geroepen. Daar word ik blij van. Vind je het lastig om weer te lezen? Hier geef ik je wat tips die je kunnen helpen.

1. Verweef lezen in je dagelijks leven

Leg een boek neer bij je bed, je eettafel, je badkamer, je favoriete stoel. Eén bladzijde is genoeg. Laat lezen onderdeel worden van het gewone — een kleine heilige handeling, een nieuwe gewoonte.

Of, iedere keer wanneer je je telefoon pakt, pak dan een boek. Maak daar een gewoonte van.

2. Zie boek als voeding

Wat voed jou in deze drukke wereld? Is het de snelle fastfood informatie van social media?  Boeken voeden diep en gezond, deze voeding heb je dagelijks nodig.

3. Kies één boek als anker

Niet het boek dat je ‘moet’ lezen, maar het boek dat naar je kijkt. Iets waar je telkens weer naar terug wilt keren. Laat het je thuiskomen zijn. Een plek waar je mag landen.

4. Lees wat je hart voedt, niet wat je hoofd zegt dat moet

Volg geen lijstjes. Gooi boeken weg die je niets doen. Kies wat je raakt, al is het een oud verhaal, een poëziebundel of iets wat je al tien keer gelezen hebt.

5. Maak van lezen een beleving

Steek een kaars aan. Onderstreep wat je raakt. Schrijf in de kantlijn. Maak lezen weer iets om te voelen, niet om af te vinken

Lezen als antwoord op een dolgedraaide wereld

In een tijd waarin haast de norm is geworden en we voortdurend worden afgeleid, is lezen een daad van verzet. Een stille revolutie van aandacht. En wie weet een weg van heling.

Boeken brengen je terug naar wat er echt toe doet. Niet om sneller te worden, maar om voller te leven. Vertraagd, dromend, reflecterend, inspirerend.

Ze zijn geen overblijfsel uit het verleden. Ze zijn een gids naar een diepere toekomst — in jou.

Volgende
Volgende

De verborgen energie in je huis die je uitput (en hoe je die verandert)